This is the technical support forum for WPML - the multilingual WordPress plugin.

Everyone can read, but only WPML clients can post here. WPML team is replying on the forum 6 days per week, 22 hours per day.

This topic contains 11 replies, has 2 voices.

Last updated by Neil 5 years, 2 months ago.

Assigned support staff: Joanna.

Author Posts
May 23, 2014 at 9:13 am #405871

Neil

This is a bit if a weird issue.

I changed the default language from English to German, since then the language selector which was assigned to the menu will not display.

When I switch back to english it re-appears hidden link

Here is a screen dump of what I have selected in the WPML dashboard

hidden link

May 23, 2014 at 12:27 pm #406022

Joanna

Hello Neil,

1. What WordPress version do you use?
2. Does the problem still occur when you deactivate all non-WPML related plugins and choose the default theme?

Could you please upload also a screenshot of your WPML->Support page so I can confirm that you are using the latest versions of the WPML plugins?

May 23, 2014 at 12:36 pm #406029

Neil

We are using wordpress 3.9.1

Yes is still happens with just WPML and ten fourteen active

Here is the screenshot of the support page hidden link

May 23, 2014 at 4:18 pm #406191

Joanna

Hello Neil,

Please go to WPML->Language->Language switcher options. There, check if you have the proper menu selected in "Language switcher in the WP Menu" (see the screenshot). Menus have different names in different languages. You will probably have to select the menu again from the drop-down menu.

June 3, 2014 at 1:03 pm #412174

Neil

Hi

I think this may be at the root of the problem (see video) when I select the menu it does not save then when I refresh the menu is not saved

hidden link

Thanks

Neil

June 3, 2014 at 4:03 pm #412363

Joanna

Hello Neil,

It definitely does not work as we want.

Please see the documentation at http://wpml.org/documentation/support/debugging-wpml/ and let me know if there are any errors.

June 3, 2014 at 5:02 pm #412398

Neil

Here is the error log

[03-Jun-2014 17:00:10 UTC] PHP Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/nakedwine.ch/wp-includes/taxonomy.php on line 1586
[03-Jun-2014 17:00:10 UTC] PHP Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/nakedwine.ch/wp-includes/taxonomy.php on line 1586
[03-Jun-2014 17:00:10 UTC] PHP Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/nakedwine.ch/wp-includes/taxonomy.php on line 1586
[03-Jun-2014 17:00:10 UTC] PHP Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/nakedwine.ch/wp-includes/taxonomy.php on line 1586
[03-Jun-2014 17:00:10 UTC] PHP Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/nakedwine.ch/wp-includes/taxonomy.php on line 1586
[03-Jun-2014 17:00:10 UTC] PHP Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/nakedwine.ch/wp-includes/taxonomy.php on line 1586
[03-Jun-2014 17:00:10 UTC] PHP Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/nakedwine.ch/wp-includes/taxonomy.php on line 1586
[03-Jun-2014 17:00:10 UTC] PHP Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/nakedwine.ch/wp-includes/taxonomy.php on line 1586
[03-Jun-2014 17:00:10 UTC] PHP Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/nakedwine.ch/wp-includes/taxonomy.php on line 1586

June 4, 2014 at 10:00 am #412895

Joanna

Hello Neil,

Thank you.
It's hard to guess what could be wrong in those files. So to further debug the problem I’d like to replicate your site locally. For this, I'll need a snapshot of your site which you can create using a plugin called "Duplicator". This will allow me to create a copy of your site and your content.

If you already know how Duplicator works (http://wordpress.org/plugins/duplicator/), please send me the installer file and the zipped package you downloaded.

Here's a great tutorial on how to use it: hidden link.

Please send me both files (you probably want to use DropBox, Google Drive, or similar services, as the snapshot file will be quite big).
IMPORTANT: remember to create or keep an admin account for me before creating the snapshot, or I won't be able to login. You may delete the new admin account once the snapshot has been built.

Once the problem is resolved I will delete the local site.

June 4, 2014 at 12:08 pm #413035

Neil

Here is the archive

[link]

Here is the installer

[link]

login details are in the private area

June 4, 2014 at 3:30 pm #413228

Joanna

Hello Neil,

Thank you. I'll see what I can find there and get back to you soon. Thank you for your patience.

June 5, 2014 at 12:09 pm #413799

Joanna

Hello Neil,

I found out what the cause of the problem is. But first, I would like to ask you something. Could you possibly tell me what Synthesis is? Is it something you had installed or was it installed automatically with something?

The thing is, that when I deleted the files related to this Synthesis from wp-content/mu-plugins and removed the related line from wp-config.php, the language switcher worked fine. I'm not sure if it isn't something needed somewhere else, though. Can you tell me something more about it?

June 5, 2014 at 12:32 pm #413828

Neil

Synthesis is the hosting platform from the copyblogger people who made genesis themes

I renamed mu-plugins saved the menu, then re-enabled them and all is working as I want it to, so I'm happy

Thanks for your help, I didn't think about the mu-plugins

eiol