This is the technical support forum for WPML - the multilingual WordPress plugin.

Everyone can read, but only WPML clients can post here. WPML team is replying on the forum 6 days per week, 22 hours per day.

This thread is resolved. Here is a description of the problem and solution.

Problem: The language switcher on the main page stopped working, but it works on every other page. If you add a parameter to the home page (for example /?kinsta-cache-cleared=true ) it works. If you set another page as Front Page, the switcher won't work again but it will work on the "old" Front page.

Solution: updating to WPML 4.2.5 resolved the issue.

0% of people find this useful.

This topic contains 14 replies, has 2 voices.

Last updated by simonG-30 6 months, 1 week ago.

Assigned support staff: Laura.

Author Posts
March 4, 2019 at 2:46 pm

simonG-30

I am trying to:
Switch language on ophena.com via the language switcher in the main menu.

Link to a page where the issue can be seen:
ophena.com

I expected to see:
When hovering over the German flag, I expect to have the link target ophena.com/de .

Instead, I got:
It's just ophena.com/

Figured out so far:
- The language switcher works on all pages except the main page. +
- If the URL has a parameter like ophena.com/?kinsta-cache-cleared=true , the link target is set correctly to ophena.com/de

March 4, 2019 at 4:03 pm
March 4, 2019 at 4:26 pm #3269887

simonG-30

Copy is ready.

March 6, 2019 at 5:32 pm #3280732

Laura
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano ) Portuguese (Brazil) (Português )

Timezone: Europe/Rome (GMT+02:00)

Hi,

sorry for the delay in response. I tested the site and found that if probably the issue is with the Front page setting, because if you use another page, the language switcher doesn't work while the on the "old" home it does.

I found that resetting WPML solves the issue but I understand it's not feasible. Do you have by any chance a pre-issue backup so we can compare the databases? It might be something in the wp_option table to be messed up.
Also please to resave WPML Settings.

March 6, 2019 at 10:50 pm #3281542

simonG-30

Hi,

I had a backup of around 2 weeks ago - that was before updating to WordPress 5.1 . But I checked and the error already existed there without me noticing.

March 7, 2019 at 8:16 am #3282832

Laura
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano ) Portuguese (Brazil) (Português )

Timezone: Europe/Rome (GMT+02:00)

Hi,

thanks for checking. Could you still send me the database from that backup? I'll do a comparison with the resetted one.

I'll enable a private reply

March 7, 2019 at 2:36 pm #3284937

simonG-30

Please find the database attached

March 8, 2019 at 8:36 am #3290098

Laura
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano ) Portuguese (Brazil) (Português )

Timezone: Europe/Rome (GMT+02:00)

Hi,

I can't find the file attached. Something went wrong?

March 8, 2019 at 9:09 am #3290372

simonG-30

strange. Could you open a private reply again, please.

March 8, 2019 at 11:39 am #3291802

Laura
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano ) Portuguese (Brazil) (Português )

Timezone: Europe/Rome (GMT+02:00)

Hi,

I had opened a private reply again after my last post. Please tell me if you see it or not, I'll have the ticket checked.

March 8, 2019 at 11:43 am #3291814

simonG-30

submitted again

March 8, 2019 at 3:22 pm #3293630

Laura
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano ) Portuguese (Brazil) (Português )

Timezone: Europe/Rome (GMT+02:00)

Hi,

sorry for the delay but it seems we had some bugs in the forum.
Now it should work, eventually can you send me the link to download the dump at laura.c@onthegosystems.com? We usually don't use mail but in such cases it's okay.

March 13, 2019 at 3:49 pm #3335923

Laura
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano ) Portuguese (Brazil) (Português )

Timezone: Europe/Rome (GMT+02:00)

Hi,

I couldn't find the issue, so I escalated the ticket.
I'll update you as soon as I have news.

March 30, 2019 at 12:23 am #3495561

simonG-30

Hi Laura,
any news here? Has been 2 weeks already. Thank you

April 1, 2019 at 8:43 am #3505379

Laura
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano ) Portuguese (Brazil) (Português )

Timezone: Europe/Rome (GMT+02:00)

Hi,

I asked for updates, I'll let you know as soon as possible.