Please make sure to update to WPML 4.3.4 before reporting any issue

Hi, Amit here, I am the WPML Support Manager, our current ticket queue is high, update your WPML plugins and make sure you meet the minimal requirements for running WPML before reporting an issue please - many tickets are resolved doing that

Please look at our updated list of Known Issues and you can also use our support search to find helpful information and of course review our documentation before opening a ticket.

If you do need to open a ticket please make sure to provide us with all the needed information as described in this page

This is the technical support forum for WPML - the multilingual WordPress plugin.

Everyone can read, but only WPML clients can post here. WPML team is replying on the forum 6 days per week, 22 hours per day.

This topic contains 28 replies, has 4 voices.

Last updated by igorN-6 1 year, 2 months ago.

Assigned support staff: Sumit.

Author Posts
January 9, 2018 at 12:11 pm

igorN-6

Hello all,

In beta.bezares.com

We have setup the products and products categories as "Translatable - use translation if available or fallback to default language" but its not working as expected...

Original thread (closed because it was the Beta and this feature wasnt implemmented yet): https://wpml.org/forums/topic/translation-with-fallback-dont-bring-up-the-categories/

Expected results: See the same categories in English (original) and Spanish
Current result: Non-translated categories dont appear in Spanish:

Spanish: hidden link
English (original): hidden link

Categories Widget:
Expected result: To see the same content in both languages
Current result: Just the fallback categories appear in Spanish.

Best regards,
Igor

January 9, 2018 at 7:02 pm #1478560

Lauren
Supporter

Languages: English (English )

Timezone: America/New_York (GMT-05:00)

Thank you for contacting WPML support. I'll be happy to help you with this.

I tried to login to your site to see your settings, but the credentials provided are not working. Can you please double check and update as needed?

I tested this on a clean install and the category that I did not translate showed up both on the products page and in the widget when I added a product to that category. Can you confirm that your translated products have been assigned to the fallback category?

January 10, 2018 at 7:11 am #1478929

igorN-6

Sorry about that, I fixed the account, you can use the same login info.

Yes, all the categories have either products OR subcategories in it.

Many thanks,
Igor

January 10, 2018 at 1:25 pm #1479647

Lauren
Supporter

Languages: English (English )

Timezone: America/New_York (GMT-05:00)

THanks for sending credentials. When I look at your site in Spanish, I am now seeing all of the products and categories. Please see attached screenshot. Perhaps this was a caching issue? Can you please try clearing the cache and checking your site in a cleared browser or incognito browser? If you are seeing something different than my attached screenshot, please take a screen capture and share it in your next reply.

January 12, 2018 at 11:18 am #1482812

igorN-6

Well, those categories are translated, sorry for not specifying well enough, you can see the problem at this URL:

hidden link (pic1 - translated sites hides the non-translated categories)

And also at the categories widget at the homepage. (pic2 - translated sites display JUST the non-translated categories)

Best Regards,
Igor

January 12, 2018 at 6:28 pm #1483349

Lauren
Supporter

Languages: English (English )

Timezone: America/New_York (GMT-05:00)

The credentials are no longer working for me. Can you please send me updated login? It may be easier for me to troubleshoot if I can set up a copy of your site locally, and run the tests there.

To best troubleshoot the issue, please make a snapshot of your site using the Duplicator plugin: https://wordpress.org/plugins/duplicator/. This will allow me to try and duplicate the error so that I can run further tests without interrupting your live site.

Once the snapshot is complete, either upload the snapshot ZIP file and the installer.php file to a file sharing service such as Dropbox (and share the link in your reply) or right click the Duplicator links in your wp-admin and paste in your reply.

Please note: It is important to reduce the size of the package so please exclude some paths like /cache or /uploads and also exclude archives and media files.

I will also need the username and password of an account that was created BEFORE creating the duplicator package.

I will enable the next reply to be private so only you and I have access to it!

January 15, 2018 at 10:05 am
January 15, 2018 at 5:41 pm #1485018

Vincenzo
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano )

Timezone: Europe/Rome (GMT+01:00)

Hello, my name is Vincenzo.
Since Lauren currently has a few days off, I will replace her here in the forum.
I hope this is OK with you.

I tried to download the file you added to Google Drive but I was not able. It returns this error: Sorry, the file you have requested does not exist.

Can you please upload the file again and send a new link?

Alternatively, can you please install the Duplicator plugin on your site?
- I will try to create a package by customizing the Duplicator's options and using some file filter.

I am enabling a new private answer.

Thank you

January 16, 2018 at 7:30 am
January 16, 2018 at 7:06 pm #1486545

Vincenzo
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano )

Timezone: Europe/Rome (GMT+01:00)

Hello Igor,

I was able to create a Duplicator copy of your site by using file filters and I am working on it.

I will update this ticket as soon as I have some news.

Thanks for your patience

January 17, 2018 at 7:06 am #1486881

igorN-6

Thats awesome, many thanks!

January 17, 2018 at 6:35 pm #1487746

Vincenzo
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano )

Timezone: Europe/Rome (GMT+01:00)

Hello,

just a quick update. I was able to reproduce this behavior on my test install and I asked our 2nd Tier Support for more info.

In the meantime, I was able to fix the issue with the missing subcategories in the ptos archive pages on my local copy of your site by deleting all the product categories translations from Products -> Categories and saving the Permalinks.

See the attached screenshot:

I am not sure if this is the expected behavior. I am waiting for an answer from our 2nd Tier Support about this.

Thanks for your patience

January 18, 2018 at 8:38 am #1488166

igorN-6

Thanks, but that's not a good enough workaround, some categories needs to be translated.

Ill wait for the 2nd tier inputs as the website still in Beta ans will stay like that for some months.

January 18, 2018 at 5:53 pm #1489026

Vincenzo
Supporter

Languages: English (English ) Italian (Italiano )

Timezone: Europe/Rome (GMT+01:00)

Hello Igor,

thank you for your answer.

I escalated this ticket to our 2nd Tier Support.

I will update this ticket as soon as possible.

Thanks for your patience

January 31, 2018 at 3:10 pm #1502955

igorN-6

Hello,

Havent heard back about this in a while... just to ensure it is being work on...

Best Regards,
Igor