This is the technical support forum for WPML - the multilingual WordPress plugin.

Everyone can read, but only WPML clients can post here. WPML team is replying on the forum 6 days per week, 22 hours per day.

Our next available supporter will start replying to tickets in about 6.41 hours from now. Thank you for your understanding.

Author Posts
May 10, 2018 at 8:35 am #2067804

nicoleP-6

I am trying to:As soon as we are activating the plugin, Sites gets extremely slow and crashing the application. If any new post is added from backend, it will not get translated in frontend in other language.

Link to a page where the issue can be seen:Admin panel of URL: new.paystation.ca

May 11, 2018 at 8:46 am #2084148

Shekhar Bhandari
Supporter

Languages: English (English )

Timezone: Asia/Kathmandu (GMT+05:45)

Hello there,

Thank you for contacting WPML support. I'd be happy to assist you further on this issue.

Performance issues depend upon the site, it's server, plugins used and furthermore, I agree that multilingual plugins take more resources than other plugins as it needs to connect all plugins/themes strings and translate them accordingly. So, the fact is that if you have more plugins and themes (with a large number of strings) WPML will try to translate them which adds significant load and you will feel the performance issue, which is normal somehow.

In every update, we are trying to increase the performances of our plugins.

To test if your site is just having performance issue due to high load of strings or resources needed for the plugins I would request you to check the performance when:
1) All on-WPML Plugins are disabled.
2) The theme is set to a WordPress default like Twenty sixteen.

This test will let us know if it's just the plugins/themes resources that are making site performance high or it's something that's in our plugin itself.

Further, here are a few things you can try to increase the site performance:
http://wpml.org/2012/01/can-your-site-run-faster/
http://wpml.org/faq/why-string-translation-appears-to-slow-down-sites/

You should also enable a plugin called 'Debug Queries' and show us the DB queries that your site is generating, with and without WPML's String Translation.
http://wordpress.org/extend/plugins/debug-queries/

Further, It seems like a theme/plugin conflict or a PHP error that is blocking some functionalities and creating such issues, so could you please perform the below steps and let me know if that helps?

Minimal Setup
If you disable all non-related WPML plugins, switch to one of default themes, the problem persists or not?
NOTE:
+ Make a backup (both files and database) for your site before updating/proceeding anything (Always a good practice!).

Debugging
1. Please follow the debugging information provided here: http://wpml.org/documentation/support/debugging-wpml/ .
2. Repeat the action of creating the problem.
3. Copy and paste the contents of debug.log (log file inside the /wp-content/ directory) here for me to see.

Look forward to your reply.

Thanks

May 14, 2018 at 12:07 pm #2118712

nicoleP-6

Thanks for your support.
we go through with your feedback but the thing is
When we activate string-translation plugin website is not loading then how to debug in such case.
please confirm

May 15, 2018 at 5:56 am #2129032

Shekhar Bhandari
Supporter

Languages: English (English )

Timezone: Asia/Kathmandu (GMT+05:45)

Hello there,

When we activate string-translation plugin website is not loading then how to debug in such case.

It seems like a theme/plugin conflict or a PHP error that is blocking some functionalities and creating such issues, so could you please perform the below steps and let me know if that helps?

Minimal Setup
If you disable all non-related WPML plugins, switch to one of the default themes, the problem persists or not?
NOTE:
+ Make a backup (both files and database) for your site before updating/proceeding anything (Always a good practice!).

Debugging
1. Please follow the debugging information provided here: http://wpml.org/documentation/support/debugging-wpml/ .
2. Repeat the action of creating the problem.
3. Copy and paste the contents of debug.log (log file inside the /wp-content/ directory) here for me to see.

Thanks

The topic ‘[Closed] Site gets extremely slow and crashing the application’ is closed to new replies.